Vegetember!

Då har vegetember börjat - månaden som vegetarian! Eller i alla fall så gott som vegetarian. Varför? Jo, det ska ni får höra:

Matkonsumtionen står för 1/4 av växthusgaserna som produceras i Sverige. Inom matproduktionen är det kött som står för den största produktionen av växthusgaser. Om vi äter mer grönsaker och bönor etc. kan produktionen av växthusgaser minska signifikant! Till exempel går det åt i genomsnitt:
  • 26 kg koldioxidekvivalenter* (CO2e)/kg nötkött 
  • 21 kg CO2e/kg lammkött
  • 6 kg CO2e/kg fläskkött 
  • 3 kg CO2e/kg fågelkött
  • 0,7 CO2e/kg torkad vara baljväxter
  • 1,4 CO2e/kg salladsgrönsaker
  • 0,2 kg CO2e/kg rotfrukter, lök och kål

Att nöt och lamm är så högt beror på att de är idisslare och släpper ut mer metangas än övriga djur.
*koldioxidekvivalenter (CO2e) = ett mått på hur växthusgaser mäts. Eftersom de olika växthusgaserna bidrar olika mycket till växthuseffekten räknas det om till hur mycket koldioxid som skulle gå åt för att göra samma verkan, på så sätt blir det lättare att jämföra resultaten. 

Vattenproduktionen som går åt för att tillverka kött ska vi inte ens prata om. Fast jag gör det ändå, så ni blir medvetna. 
  • 1 kilo nötkött = 16 000 liter (!!!)
  • 1 kilo fläskkött = 5 500 liter
  • 1 kilo hönskött = 3 900 liter
  • 1 kilo sojabönor = 2 500 liter
Att det är billigare och mer hälsosamt (mindre risk för cancer bland annat, och det känns ju mycket fräschare!) för dig är bara två bonusar! Och att det dessutom är så fantastiskt gott med vegetarisk gör ju allt så mycket lättare! Djur slipper ju lida och så också.

Min mat idag bestod av rödbetabiffar, det är sååå gott 😍 Tillbehör: Haricoverts med jättemycket salt haha. 



Recept:

Rödbetor (jag tog typ tre, fyra stycken)
Morötter (två, tre stycken)
Lök
Salladsost
Solroskärnor
(Freestyla lite och ta så mycket ni vill ha!)
2 ägg
Potatismjöl (tog också lite på måfå där)
Salt
Peppar
Persilja

Riv rödbetor och morötter, jag river dom på det finaste, jag tycker det blir lättast så 😊 Hacka löken. Blanda samman allting. Forma till biffar. Stek i stekpannan några minuter på varje sida. Servera gärna med turkisk yoghurt (och allt annat ni vill ha) och NJUT! 

Kommentarer